OAJ:n Kemijärven paikallisyhdistys ry

Etusivu

Ilmoitustaulu

Toimintaa

Perhot

Kuvia

Linkkejä

Postit

Paluu etusivulle

© Jussi Ojanen

 

Kemijärven Perhokalastajat ry on Lapin vanhin perhokalastusseura. Seura on perustettu 22.10.1984
Vuonna 2004 oli seurassa jäsenia 59, joista 3 oli ansioitunutta kunniajäsentä.

HISTORIIKKI 20v.-VARRELTA

Tapahtui Tuntsajoki varressa 80-luvun alussa, kun kaksi kokenutta kalamiestä kalastivat jokea. Joessa oli kalaa.. viehettäkin vaihdettiin, mutta niille ei tuntunut kelpaavan mikään...

Kalastuksen keskeytti valkea mersu, joka ajoi joen rantaan.

Autosta nousi aurinkolasipäinen mies. Jokea tutkittuaan mies kysyi kaverusten kalaonnesta.. Toinen miehistä tokaisi ! Näethän sinä että joessa on kalaa, mutta ei ne ota..! Tämän kuultuaan mies haki autostaan perhovälineet ja alkoi heittämään perhoa.. Eipä aikaakaan, kun mies väsytti n. 600g. harjusta. Tämän saatuaan mies suolisti kalan ja tutki vatsan sisällön saadakseen tietoa kalan ravinnosta. Tämän perusteella hän valitsi uuden perhon ja jatkoi heittelyä saaden kymmenkunta harria painoltaan 600-1000g., joista otti vain kaksi kalaa keittoa varten..

Tämän nähtyään kaverukset olivat ihmeissään ja harmissaan miehen kalastustaidoista, mutta saivat kipinän uudelle kalastusmuodolle.

Tämä tarina on erään perustajajäsenen kipinä perhokalastuksen saloihin. Jokaisella perhokalastajalla on oma tarinansa...Kuten myös herroilla Ojanen, Jurmu, Koivukoski, Kämäräinen joiden keskuudessa syntyi ajatus perhokalastusseuran perustamisesta.

Keskiviikkona lokakuun 17 pv:nä 1984 kokoontui 11 henkilöä Kemijärvellä KOP:n kokoustiloissa tarkoituksena keskustella perhokalastajien yhdistyksen perustamisesta Kemijärvelle.

Valittiin toimikunta Jouni Kämäräinen ja Leo Koivukoski valmistelemaan SUKL:n kantaa yhdistysmuodosta.

Maanantaina 22.10.1984 pidettiin Kemijärven Perhokalastajat ry:n perustava kokous.

Seuran ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Jussi Ojanen ja sihteerinä Pentti Pohjolainen.

Perustajajäseniä (14 kpl) olivat: Jussi Ojanen, Jouni Kämäräinen, Leo Koivukoski, Pentti Pohjolainen, Sulo Leskelä, Marko Kiviniemi, Mauri Jurmu, Jouko Rantanen, Pekka Hourula, Vesa Hänninen, Kari Narkilahti, Esko Turunen, Pekka Karkkola, Matti Tamsi.

11.12.1984 lähetettiin perustamiskirja liitteineen yhdistysrekisteritoimistolle, ja näin syntyi lapin ensimmäinen perhokalastusseura.

Seuraa perustettaessa tarkoituksena oli edistää perhokalastusta ja perhon sidontaa, sekä saada harrastuksesta kiinnostuneet seuratoiminnan pariin.

Alkuaikoina seura kartoitti Koillis-Lapin jokia Koskenkanttaajat ry:n kanssa, jonka pohjalta painettiin vihkonen Koillisen kuohuissa, joka toimi kalastus- ja melontaoppaana.

Seuran alkuajoilta lähtien seuran toimintaan on kuulunut yhteisten kalastusretkien järjestäminen, joiden tarkoituksena on ollut löytää uusia mielenkiintoisia kohteita.

Seuralla oli vuokrattuna 2v. ajan Majavan kämppä Kairijoki-varressa, joka Kairiverinä nykyisin paremmin tunnetaan.

Vuodesta –87 lähtien seuralla on ollut Metsähallitukselta vuokratut Latvalammet. Näitä kalavesiä on hoidettu istuttamalla lohikaloja jäsenten pyydettäviksi.

Kerho- sekä sidontaillat ovat kuuluneet seuran toimintaan alusta lähtien, unohtamatta pilkki ja vetouistelukursseja.

Osaamista sidonta kursseille on haettu suomen ja maailman huipulta. Kouluttajina ovat toimineen mm. Veli Autti, Lauri Syrjänen, Juha Vainio ja Oliver Edwards.

90-luvulla seura järjesti useamman kerran Midnightsun fly-perhokalastuskilpailu tapahtui veneestä käsin kalastaen Kemijärven Pöyliöjärvellä.

Naapuriseurojen kanssa yhteistyötä on ollut järjestämällä yhteisiä sidonta- ja kalastuskursseja unohtamatta Korvatunturin kunkku-kilpailua, jonka säännöt on laatinut seuran perustajajäsenenäkin ollut Matti Tamsi.

Viime vuosina seura on lisännyt panostustaan nuorisotyöhön järjestämällä mm. vierailuja kouluille ja järjestämällä nuorille suunnattuja kalastusleirejä.

Tarkoituksena on ollut saada nuoria kiinnostumaan perhokalastuksesta ja säilyttämään harrastuksen jatkuvuutta Kemijärvellä.

Ja mistä kaikki alkoi? 14 asiasta kiinnostunutta herraa kokoontuivat yhteen. Heitä kaikkia yhdisti kiinnostus perhokalastukseen. Nyt kun 20-vuotta on kulunut koossa on n. 60 jäsentä, joita yhdistää sama harrastus. Toivottavasti vuosien kuluessa tämä joukko vielä laajenee. Tästä on hyvä jatkaa.

Sivu päivitetty 14.10.2004

 

 

OAJ:n Kemijärven paikallisyhdistys ry

www.kemijarvenperhokalastajat.net

sivun alkuun